Kroonituur

2017. aastal oleks eesti kroon saanud 25 aastaseks. Sel puhul mõtlesime välja Kroonituuri, ehk nagu toona ise kirjutasime:

“Sel suvel saanuks eesti kroon 25 aastaseks. Kallis kadunuke ei sahise enam me rahakottides, kuid me südameisse on jäänud talle oma soe nurgake. Seepärast tähistame krooni sünnipäeva ja Eesti riigi 100. sünnipäeva suure üle-Eestilise Kroonituuriga

Eesti kroonil on kogu Eesti Vabariigi ajaloos täita väga oluline roll. Eelkõige seostub kroon eestlastele taasiseseisvumise, vabaduse ja majanduskasvuga. Ja kuigi kallis kadunuke ei sahise enam me rahakottides, on ta meie südameisse jäänud. Seepärast tähistame krooni sünnipäeva ja Eesti riigi 100. sünnipäeva suure üle-Eestilise Kroonituuriga!”

Kroonituuril osalesid muuseumid üle Eesti: Eesti Panga Muuseum, Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum, Tallinna Kirjanduskeskuse Tammsaare Maja, Pärnu Muuseum, Koidula Muuseum, Carl Robert Jakobsoni Talumuuseum, Tartu Ülikooli Muuseum, Eesti Rahva Muuseum, Dr. Fr. R. Kreutzwaldi Memoriaalmuuseum.

Kroonituuri toetasid Eesti Kultuuriministeerium ja Kultuurkapital.

Kroonituuri mängud ja mõistatused pole enam NUMU nutimuuseumis üleval, küll aga jätsime sinna alles ellu ärkavad rahatähed. Võta NUMUs lahti Kroonituur ning otsi sahtlipõhjast välja mõni Tammsaare või isegi Koidula ja vaata, kuidas raha ellu ärkab. Kui vahetasid kõik kroonid eurodeks ja ühtegi pole mälestuseks jäänud, siis leiad rahatähed Eesti Panga kodulehelt: eesti kroonid.